Demonstratie de sustinere a crestinilor eritreeni persecutati in fata Ambasadei Eritreei din Londra

Evenimentul a avut loc pe 17 mai a.c. si a reunit membri ai organizatiilor Solidaritatea Crestina Internationala, Human Rights Concern Eritrea, Release Eritrea, ai bisericii ortodoxe eritreene Medhanie Alem si ai bisericii ortodoxe britanice.

Protestul a inceput cu un minut de reculegere pentru crestinii care au murit in ultimul an din cauza persecutiei guvernului eritrean. Unii dintre ei au murit in inchisoare, altii imediat dupa ce au fost eliberati din detentie. De asemenea, a fost pastrat un moment de reculegere pentru reverendul Stuart Windsor, ambasadorul special al Solidaritatii Crestine Internationale, si pentru jurnalistul irlandez Luc Verling. Pana la moartea lor, in septembrie si, respectiv, decembrie 2017, cei doi au militat neobositi pentru libertatea religioasa si de credinta in Eritrea.

Eritrea ocupa locul 6 din 50 pe lista din 2018 tarilor ostile crestinismului. In martie 2002, guvernul de la Asmara a scos in afara legii orice grup religios care nu este afiliat bisericilor catolica, luteran-evanghelica sau ortodoxa, sau nu fac parte din comunitatea musulmanilor suniti. Arestarea, hartuirea si uciderea crestinilor acuzati ca ar fi agenti ai Occidentului sunt la ordinea zilei in aceasta tara din cornul Africii. In acelasi timp, musulmanii, care formeaza aproape jumatate din populatie, devin tot mai radicalizati si mai porniti impotriva crestinilor din vecinatatea lor. Convertirea la crestinism este considerata o tradare a comunitatii, a familiei si a credintei islamice. Biserica Ortodoxa Eritreana ii persecuta si ea pe credinciosii care parasesc aceasta confesiune.

In Eritrea, toate comunitatile crestine sunt prigonite, chiar daca intensitatea si sursa persecutiei difera. De teama extremismului islamic si a evanghelizarii crestine, guvernul a restrictionat drastic accesul in tara al lucratorilor straini.

Sa ne rugam pentru fratii nostri de credinta eritreeni, atat pentru cei care au ramas in tara lor, cat si pentru cei care au luat calea pribegiei si cad adesea victime traficantilor de pe rutele catre tarile din Occident. Sa ne rugam ca Dumnezeu sa ii ajute sa indure toate incercarile prin care trec si sa nu isi piarda marturia buna pentru Isus Hristos. De asemenea, sa ne rugam pentru cei care trebuie sa preia slujba pastorilor si preotilor arestati, ca Duhul Sfant sa ii inspire si sa ii calauzeasca in slujirea membrilor bisericii lor. Sa ne rugam si ca inima tare ca piatra a conducatorilor acestei tari sa fie zdobita in pocainta si credinta in Dumnezeul Suveran prezentat de Biblie, in fata Caruia fiecare vom da socoteala pentru binele sau raul pe care-l vom fi facut in viata aceasta.

Surse: csw.org.uk, opendoorsusa.org