Crestinilor din Asia Centrala li se interzice inmormantarea in cimiterele locale

World Watch Monitor ne aduce in atentie cazul familiei unei crestine in varsta din Tadjikistan care a murit la mijlocul lunii iunie a.c. in spital. Sotul femeii si copiii acesteia, toti crestini, au organizat funeraliile in localitatea de bastina, la care i-au invitat pe membrii bisericii lor. In acelasi timp insa, rudele musulmane ale sotului i-au invitat si ele pe satenii musulmani, inclusiv un cleric. Acesta i-a cerut sotului crestin sa se reintoarca la islam, altfel va refuza sa oficieze ceremonia de inmormantare si va impiedica ingroparea crestinei in cimitirul local. Sotul credincioasei, cu pseudonimul Mihrab din motive de securitate, i-a raspuns mullahului ca pastorul bisericii lor va oficia slujba de inmormantare. Acest raspuns i-a infuriat pe musulmani, care au jurat ca nu vor permite ca trupul crestinei sa fie ingropat acolo, pentru ca Mihrab si familia lui sunt ”tradatori ai islamului„.

Pentru rezolvarea situatiei, pastorul a chemat un functionar local. Acesta a spus ca mullahul nu este proprietarul nici al moscheii si nici al cimitirului. ”Totul ii apartine lui Dumnezeu, deci va puteti ingropa moarta”, a hotarat functionarul. In cele din urma, crestinii au reusit sa duca la bun sfarsit ceremonialul de inmormantare.

Inmormantarile reprezinta doar una din modalitatile in care asupra crestinilor din Asia Centrala se fac presiuni sa renunte la credinta lor in Isus Hristos si sa se intoarca la islam. Crestinii care provin din comunitati musulmane sunt considerati o rusine si li se interzice adesea ingroparea in cimitirul local. Cazurile precum cel prezentat astazi sunt adesea trecute sub tacere din cauza temerii crestinilor de a nu fi pedepsiti de catre rudele lor musulmane.

Din cele aproape noua milioane de locuitori ai Tadjikistanului, doar unu la suta sunt crestini, restul musulmani. Din cauza persecutiei anticrestine, atat din partea propriilor familii cat si a autoritatilor, Tadjikistanul ocupa locul 22 din 50 pe lista tarilor care sunt anul acesta cele mai ostile crestinismului.

Sa ne rugam pentru fratii nostri de credinta din aceasta tara din Asia Centrala: ca Dumnezeu sa ii ocroteasca si sa le aline sufletul in urma pierderilor suferite si a discriminarii de care au parte in familiile si comunitatile lor.

De asemenea, sa ne rugam ca Duhul Sfant sa ii intareasca in credinta si sa le dea intelepciune si calauzire liderilor bisericilor de a continua sa predice Evanghelia si a fi alaturi de enoriasii lor in suferintele pe care acestia le indura de dragul lui Hristos.

Sursa: worldwatchmonitor.org