Creștinii din Tadjikistan sunt tot mai intens persecutați pentru credința lor în Isus Hristos

Crestinii din Tadjikistan sunt tot mai intens persecutati pentru credinta lor in Isus Hristos. Mai multe aflati acum la RVE din rubrica Info-persecutii. Autoritatile au ars peste cinci mii de calendare cu versete din Biblie si le-au interzis parintilor sa-si ia cu ei copiii mai mici de zece ani la intalnirile religioase, deci si la serviciile divine din biserica. Dr.David Curry, de la organizatia Open Doors, spune ca lucrul acesta reprezinta un semnal ca Tadjikistanul merge intr-o directie foarte radicala anticrestina.

Tadjikistanul, fosta republica sovietica, din Asia Centrala, ocupa locul 29 din 50 pe lista neagra a tarilor in care crestinii sunt cel mai crunt prigoniti. Din cele noua milioane de locuitori, crestinii sunt doar 61.700, adica nici unu la suta din populatie, majoritatea in context rusesc. Extrem de putini crestini din Tadjikistan sunt etnici tadjici. Aproximativ 97 la suta dintre locuitorii tarii sunt de religie musulmana, islamul sunnit fiind religia oficiala a tarii, iar islamul fiind considerat parte din identitatea tadjica. Parasirea islamului echivaleaza cu tradarea. Bisericile protestate sunt vazute ca secte straine care au scopul de a submina sistemul politic actual. Toate activitatile crestinilor sunt monitorizate de guvern. Grupurile religioase si predicile trebuie sa fie aprobate de guvern. Taberele pentru tineri si participarea acestora la activitatile crestine sunt ilegale.

Guvernul din aceasta tara foloseste legile pentru a se asigura ca Evanghelia nu se va raspandi in familiile crestinilor si nici in societatea preponderent musulmana. Comitetul de Stat pentru Afacerile Religioase si Reglementarea Traditiilor, Ceremoniilor si Ritualurilor din Tadjikistan solicita tot felul de informatii despre numarul membrilor din biserici, despre sursele financiare ale acestora precum si despre activitatile pe care crestinii le desfasoara in comunitatile lor.  De asemenea, autoritatile tadjice strang informatii despre numarul copiilor sub zece ani care participa la intalnirile de la biserica si fac presiuni asupra parintilor si comunitatilor sa ii tina pe copilasi departe de activitatile spirituale. Nerespectarea acestei legi restrictive este sanctionata cu amenda echivalenta cu salariul pe opt luni. Crestinii asupra carora s-au gasit calendarele cu versete biblice au fost amendati, la randul lor, cu echivalentul a patru luni de salariu mediu pe economie. La fel sunt sanctionati si crestinii care produc, distribuie importa sau exporta literatura religioasa si obiectele cu semnificatie religioasa care nu au aprobarea statului. Literatura si obiectele cu semnificatie crestina sunt considerate in Tadjikistan ~elemente de propaganda a unei credinte straine~, a declarat pentru Radio Europa Libera unul din functionarii tadjici.

~Sunt foarte recunoscator tuturor celor care va ganditi, va preocupati si va rugati pentru mine si pentru familia mea~, spune pastorul Bahrom Kholmatov, care a fost inchis sub acuzatia falsa ca ar fi cantat cantece extremiste in biserica si ca ar fi incitat la ura religioasa.  Acum, pentru ca traim intr-o tara libera, este randul nostru sa ii sustinem in rugaciune pe fratii nostri de credinta prigoniti pentru Hristos. De aceea, in timpul melodiei instrumentale, sa ne rugam ca Dumnezeu sa protejeze fiecare familie care se inchina si Il urmeaza pe el, sa ii intareasca in credinta atunci cand sunt batjocoriti si umiliti, sa ii protejeze pe tinerii care se intalnesc pe ascuns in taberele crestine de vara. De asemenea, sa ne rugam pentru protectia celor care impartasesc semenilor lor Evanghelia dragostei Domnului Isus si ca Duhul Sfant sa umple fiecare biserica astfel incat sa poata rezista restrictiilor – si chiar raidurilor – cu intelepciune, curaj si credinta.

Sursa: mnnonline.org