Crestinii din Arabia Saudita in mare primejdie in timpul Ramadanului

In aceasta luna speciala pentru musulmanii din intreaga lume, crestinii sauditi care isi practica in secret dedicarea fata de Mantuitorul, simt o presiune mai mare din cauza asteptarilor pe care ceilalti membri ai familiei le au de la ei. Un crestin saudit, cu pseudonimul Ahmed din motive de securitate, a povestit celor de la organizatia Open Doors ca, in timpul Ramadanului, in Regatul strict islamic al Arabiei Saudite, rugaciunea si postul sunt asteptate din partea tuturor cetatenilor. Chiar si strainilor care nu sunt musulmani li se interzice sa bea sau sa manance in public in Ramadan. Mancatul si bautul in public in timpul zilei este considerat un gest provocator si lipsit de respect.

Pentru Ahmed, care a devenit de curand un ucenic al Domnului Isus, Ramadanul este doar un ”eveniment cultural”. Cand are posibilitatea, Ahmed incearca sa evite mersul la moschee si rugaciunea impreuna cu musulmanii. Lucrul acestea nu este foarte riscant deoarece milioane de sauditi nu merg cu regularitate la moschee pentru a se inchina. Dar cateodata este imposibil sa lipseasca de la moschee astfel incat, in timp ce indeplineste ritualurile islamice, Ahmed se roaga in secret lui Isus Hristos. Inainte de a deveni crestin, Ahmed a studiat teologia islamica. Datorita pregatirii sale in islam, cei din familia lui, care nu stiu ca Ahmed a devenit crestin, ii cer deseori sa ii conduca in rugaciunile zilnice prevazute in islam. Ahmed a povestit pentru Open Doors ca aceasta situatie il face sa se simta ”inconfortabil si ciudat”, dar riscul de a fi descoperit ca nu mai este musulman, ci crestin, este prea mare.

Din cele 32,7 milioane de sauditi, doar 1,4 milioane sunt crestini. Majoritatea isi pastreaza secreta credinta in Isus Hristos. Convertirea de la islam la oricare alta religie, deci si la crestinism, aduce o mare rusine familiei si este pedepsita cu moartea de legea islamica Sharia. Daca sunt descoperit, crestinii risca sa fie alungati din comunitate, arestati si chiar ucisi de rudele lor pentru salvarea onoarei familiei. Credinciosii ca Ahmed incearca sa nu iasa in evidenta si sunt foarte atenti cui impartasesc Evanghelia. In cele mai multe cazuri, crestinii sauditi isi parasesc tara pentru a se stabili in locuri unde isi pot trai in libertate crestinismul. Arabia Saudita ocupa locul 12 din 50 pe lista tarilor cele mai ostile Evangheliei si lui Hristos.

Sa ne rugam pentru fratii nostri de credinta din Arabia Saudita: pentru siguranta celor ca Ahmed, care se afla in mare primejdie in timpul Ramadanului. Sa ne rugam pentru toti ucenicii in secret ai Domnului Isus, ca Duhul Sfant sa ii intareasca in credinta, sa ii protejeze, sa le dea curaj si intelepciune sa impartaseasca semenilor lor Evanghelia dragostei si iertarii lui Isus Hristos.

Surse: opendoorsuk.org, opendoorsuk.org