Creștin reținut de poliție în Maroc

Agentia spaniola de stiri EFE informeaza ca, in dimineata zilei de miercuri, 18 aprilie 2018, Securitatea marocana a retinut un crestin in varsta de 35 de ani chiar cand iesea pe usa locuintei sale din capitala Rabat. Numele credinciosului nu a fost dat publicitatii din motive de securitate. Dupa ce a petrecut 24 de ore in arest, crestinul a fost eliberat fara a fi acuzat de ceva. Avocatul lui, Ahmed Arhamoush, a declarat ca in Maroc crestinismul si convertirea la crestinism nu sunt scoase in afara legii. Sunt sanctionate doar activitatile care ”zdruncina credinta” unui musulman.

Agentia EFE, citata de Morning Star News, mentioneaza faptul ca securistii au gasit in rucsacul credinciosului literatura evanghelica si patru carti cu continut religios. Potrivit art.220 din Codul Penal marocan, pedeapsa pentru ”zdruncinarea credintei unui musulman” este inchisoarea de la sase luni la trei ani si o amenda intre 20 si 49 de dolari americani. Asigurarea unei educatii, grija pentru sanatate, pentru orfani si oferirea de alte ajutoare sunt pentru crestini modalitati prin care implinesc porunca Mantuitorului de a ne iubi aproapele. Insa legislatia marocana considera aceste activitati drept ”ademeniri” ale musulmanilor la o alta religie.

Hartuirea crestinilor in Maroc a inceput dupa ce crestinii marocani au cerut guvernului sa le respecte drepturile religioase. Pe 3 aprilie 2018, reprezentantii crestinilor din Maroc au cerut Consiliului National pentru Drepturile Omului ca autoritatile sa le respecte drepturile fundamentale precum libertatea de inchinare, mentioneaza Evangelical Focus. Printre alte drepturi revendicate de crestini se numara permisiunea de celebrare a casatoriilor civile, aprobarea cimitirelor pentru crestini, a numelor biblice date copiilor, dreptul copiilor de a nu participa la orele de religie islamica, precum si legalizarea activitatilor bisericilor. In prezent, cei mai multi marocani crestini bastinasi sunt obligati sa se intalneasca in secret, in locuinte private, pentru servicii divine de inchinare.

Potrivit Raportului din 2016 despre Libertatea Religioasa Internationala, raport publicat de Departamentul american de stat, Constitutia Marocului prevede libertatea cetatenilor de gandire, exprimare si intalnire, statul ”garantand tuturor exprimarea libera a credintei” dar, in acelasi timp, stipuleaza faptul ca islamul este religia de stat.

99 la suta dintre marocani sunt musulmani suniti. Crestinii, straini si bastinasi, care traiesc in Maroc ar fi intre doua si sase mii – spun unele surse, in timp ce altele ridica numarul crestinilor la 50 de mii. Dintre rezidentii straini, cel putin 30 de mii sunt roman-catolici si zece mii protestanti, se mai arata in Raportul Departamentului de stat american.

Se pare ca incepe prigoana ucenicilor lui Hristos si in Maroc. Sa ne rugam pentru protectia crestinilor de aici, pentru intarirea lor in credinta si pentru ca Duhul Sfant sa le dea intelepciune in relatia lor cu autoritatile si semenii lor musulmani.

Sursa