Coreea de Nord ramane liderul incontestabil in topul Mondial al Persecutiilor

În toată istoria celor șase decenii de activitate a misiunii Open Doors, pentru al 17-lea an consecutiv, Coreea de Nord rămâne liderul numărul unu în Indexul Mondial al Persecuției. Și în 2018, Coreea de Nord este liderul incontestabil în războiul de distrugere a creștinismului.

Cele trei generații a dinastiei Kim au deportat și ucis mii de familii creștine care îl urmau pe Isus. Cu Kim Jong-Un ca noul lider al regimului crud, cercetătorii și analiștii se așteaptă ca viața să crească și mai mult pentru creștini. Mai jos, unul dintre reprezentanții noștri atrage atenția asupra interviurilor cu refugiații din Coreea de Nord, scrisorile secrete din partea liderilor bisericii din Coreea de Nord, cercetările și conturile din cartea Evadând din Coreea de Nord pentru a ne aduce această perspectivă informativă și vizibilă asupra realităților cu care se confruntă 300 000 de credincioși din Coreea de Nord.

Povestea lui Hannah

Mama mea m-a învăţat o singură rugăciune pe care o spun în fiecare zi pentru familia şi ţara mea: „Hanonim, Hanonim! Doamne ajută-mă te rog!”

Această rugăciune a susţinut-o pe Hannah Cho în timp ce trecea prin dificultăţi greu de imaginat în Coreea de Nord. În ţara unde creştinii îndură cea mai grea persecuţie, Hannah şi soţul ei au trecut printr-o tortură oribilă într-un lagăr de reeducare. Soţul lui Hannah nu a supravieţuit. Doi dintre copii lor au murit când erau mici şi Hannah a trebuit să stea ani de zile separată de familia ei, după ce a reuşit să scape din iadul din Coreea de Nord. Cu toate încercările prin care a trecut, încrederea ei în dragostea Domnului Isus Hristos a rămas neclintită.

Hannah a povestit suferinţa ei pentru Open Doors pentru că acum ea trăieşte într-o tară unde se bucură de un pic mai multă libertate. Sunt însă mulţi cei care, ca şi Hannah, suferă în lagărele de reeducare din Coreea de Nord unde li se oferă mâncare doar atât cât să supravieţuiască şi sunt puşi la muncă forţată pentru a renunţa la credinţa lor în Isus Hristos. Open Doors ajută creştinii din Coreea de Nord precum şi refugiaţii care reuşesc să părăsească ţara şi le oferă acestora adăpost, consiliere spirituală, Biblii şi alte materiale creştine.

Chiar şi acum, în locul unde creştinii sunt cei mai persecutaţi, Dumnezeu lucrează şi atrage la El oameni precum Hannah, iar credinţa lor creşte şi se întăreşte în ciuda opoziţiei pe care o au de înfruntat.

De unde vine persecuţia în Coreea de Nord?

Sursa primară a persecuțiilor sunt autoritățile. În ultimele trei generaţii coreenii au fost forţaţi continuu să idolatrizeze familia Kim. Creştinii sunt consideraţi ca elemente ostile regimului și trebuie să fie eliminați. Din cauza îndoctrinării şi a suspiciunii generale, vecinii şi chiar membrii de familie raportează orice activitate suspectă către autorităţi. Copii sunt în mod special vulnerabili la îndoctrinare, iar unele rapoarte arată că părinţii sunt de multe ori pârâți autorităţilor chiar de către proprii copii. De aceea, de multe ori părinţii nu le vor spune copiilor despre credinţa creştină decât atunci când aceştia devin adulţi.

Cum suferă creştinii?

Atunci când un creştin este expus, nu are nici o importanţă dacă era creştin de dinainte de războiul coreean sau a devenit creştin în timpul foametei din anii ’90, când mulţi coreeni au căutat ajutor în China vecină, nu numai că va fi deportat într-un lagăr de muncă forţată sau chiar ucis pe loc, ci de cele mai multe ori întreaga familie va împărtăşi aceeaşi soartă. Creştinii nu au loc în societatea coreeană. Ei nu se pot aduna pentru închinare iar dacă o fac trebuie să fie în mare secret. Bisericile din Phenian care apar în filmele sau documentarele televiziunilor străine sunt doar de faţadă pentru motive de propagandă.

Exemple

Datorită situaţie dificile, nu putem da exemple de creştini din Coreea de Nord. Putem totuşi aminti cazul pastorului Han Choong Yeol, care a fost ucis de către patru agenţi nord coreeni, după ce a trecut graniţa în China şi a ajuns în oraşul Chiangbai la 30 aprilie 2016. Lucrul care a şocat nu a fost doar crima în sine, ci faptul că a fost făcută în mod public, pentru a da un exemplu. Dacă autorităţile nu se feresc să pedepsească creştinii care au reuşit să scape peste graniţă, se poate uşor imagina ce soartă au cei din interiorul ţării. Oricine este prins şi descoperit că fiind creştin va trebui să treacă prin tortură şi interogatorii cumplite pentru a desconspira orice colaboratori sau reţea din care face parte.

Rugaţi-vă pentru Coreea de Nord

În ultimii ani dictatorul Kim Jong Un şi-a consolidat puterea. Nu a fost făcută nici o schimbare în bine în ultimul an. Rugaţi-vă pentru Kim Jon Un să-l cunoască pe adevăratul Dumnezeu. Rugaţi-vă pentru o schimbare în interiorul regimului şi ca puterea răului care stăpâneşte ţara să fie distrusă.

Situaţia creştinilor este vulnerabilă şi precară. Orice creştin trebuie să îndure persecuţie din partea statului şi a familiei sau vecinilor non-crestini. Rugaţi-vă pentru protecţia lor. Rugaţi-vă pentru creştinii care suferă în închisoare, lagăre de muncă forțată sau care se ascund în zone izolate.

Coreea de Nord este din nou pe primul loc în Indexul Mondial de Persecuţie. Rugaţi-vă pentru conducătorii ţării să-l cunoască pe Dumnezeu și rugaţi-vă pentru biserica persecutată să fie vindecată şi întărită.

Traducere de Ionuț Poteraș

Leave a Reply