Comunitatea creştinilor protestanţi din Turcia tot mai atacată în discursurile publice

Comunitatea creştinilor protestanţi din Turcia este tot mai atacată în discursurile publice din această ţară. Mai multe vă spunem acum la RVE în rubrica Info-persecuţii. Cazul pastorului Andrew Brunson a inflamat mass-media turcă şi site-urile de socializare creând un climat de insecuritate pentru creştinii evanghelici şi bisericile lor, relevă Raportul pe 2018 al Asociaţiei Bisericilor Protestante din Turcia. Cele 150 de comunităţi protestante din Turcia, concentrate în Istanbul, Ankara si Izmir, au urmărit îndeaproape, cu mare tristeţe şi îngrijorare cazul pastorului american arestat şi acuzat pe nedrept de colaborare cu organizaţii teroriste. În cei doi ani, cât a durat procesul pastorului Brunson, mass-media turcă a prezentat, fără dovezi, biserici şi creştini ca având legătură cu organizaţii teoriste. În schimb, acuzaţiile martorilor secreţi împotriva pastorului Andrew Brunson au fost prezentare în presă ca adevărate, iar publicaţiile locale şi naţionale au refuzat dreptul la replică cerut de creştinii şi bisericile incriminate.

Din cauza faptului că numele lor şi al firmelor lor au fost dezvăluite în presă, oamenii de afaceri creştini protestanţi au pierdut contracte importante. Deşi guvernul de la Ankara a dat o Lege de Protecţie a Datelor Personale, în timpul procesului pastorului american presa din Turcia a publicat, în articole negative, nume şi date personale, fotografii ale creştinilor protestanţi, precum şi activităţi ale bisericilor lor.

În ce-i priveşte pe membrii bisericilor protestante care au cetăţenie străină, dar rezidenţă în Turcia, autorităţile nu le-au reînnoit viza de şedere sau le-au refuzat-o. Unii lideri de biserici au fost deportaţi iar altora li s-a spus să părăsească Turcia în termen de zece zile după ce li s-a refuzat prelungirea permisului de rezidenţă. Au fost afectaţi în special creştinii străini membri în bisericile din Istanbul, Izmir şi Mersin.

În Raportul pe 2018 al Asociaţiei Bisericilor Protestante din Turcia se arată şi faptul îmbucurător că s-a micşorat numărul atacurilor fizice asupra creştinilor şi a bisericilor acestora. Cu toate acestea, copiii şi tinerii sunt incitaţi la acte anticreştine prin diverse pliante şi discursuri, dar poliţia a reuşit să prevină atacurile acestora, iar creştinii nu au făcut plângere la tribunal. În acelaşi Raport sunt reamintite şi problemele nerezolvate cu care se confruntă evanghelicii din Turcia, printre care dificultatea obţinerii aprobării pentru locurile de închinare, interzicerea înfiinţării de seminarii sau unităţi de învăţământ pentru creştinţele non-islamice, precum şi absenţa unei căi legale de a obţine o identitate oficială ca denominaţiune religioasă. De asemenea, anul trecut, guvernul turc nu i-a invitat pe reprezentanţii comunităţii protestante la întâlnirile de discuţii cu celelalte grupuri religioase.

Să ne rugăm acum, în timpul melodiei instrumentale, pentru protecţia fraţilor noştri de credinţă din Turcia, pentru întărirea lor în credinţă şi curaj în predicarea mesajului eliberator al Evangheliei dragostei lui Isus Hristos.

Sursa: worldwatchmonitor.org