Bulgaria revizuiește proiectul de lege referitor la religii după obiecțiile aduse de diferite grupări religioase

Răspunzând obiecțiilor aduse de diverse grupări religioase, partidele din Parlamentul Bulgariei revizuiesc modificările Legii Denominațiunilor Religioase înainte ca proiectul de lege să fie supus unei noi depoziții.

Aceasta a avut loc după întâlnirea dintre două grupuri parlamentare, partidul Primului Ministru Boiko Borissov, GERB (Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți.

Interdicția din varianta inițială ca străinii și persoanele cu calificări religioase străine de a conduce servicii religioase, în afara cazului în care ar fi obținut permisiunea din partea directoratului religiilor, a picat. În schimb, străinilor cu reședință de scurtă durată, de trei până la șase luni, li se va permite să conducă slujbe, în timp ce un cler străin care vine în Bulgaria pentru o zi sau două va trebui să anunțe directoratul religiilor.

În contrast cu prima versiune a legii, a doua variantă va permite donațiile străine anonime către grupuri religioase.

Subvențiile de stat pentru grupurile religioase vor continua, dar într-o formulă diferită față de varianta inițială care ar fi permis finanțarea de către stat a unui grup religios doar dacă aderenții săi formau mai mult de 1% din populația Bulgariei. Sub acea formulă, numai Biserica Ortodoxă Bulgară și minoritatea musulmană din Bulgaria ar fi fost eligibile pentru finanțare.

Prima versiune a legii a produs îngrijorare nu numai în rândul protestanților, romano-catolicilor, creștinilor după Evanghelie și altor denominațiuni creștine din Bulgaria și în rândul comunităților evreiești și musulmane, ci și în Biserica Ortodoxă Bulgară – de departe cea mai mare grupare religioasă a țării și cea care ar fi fost favorizată de această lege.

Intenția inițială a amendamentelor, susținută de o parte dintre grupările parlamentare, a fost aceea de a lua măsuri legislative împotriva răspândirii islamului radical în Bulgaria, de unde și restricțiile avute în vedere pentru clericii străini și donațiile străine. Astfel încât să nu fie văzută ca discriminare împotriva unei grupări religioase, legea a fost formulată astfel încât să fie acoperitoare, ceea ce a dus la obiecții din partea tuturor.

Liderul grupării parlamentare GERB, Tsvetan Tsvetanov, într-un interviu acordat alături de liderul Misiunii pentru Drepturi și Libertăți, Mustafa Karadayi, a spus că în privința clericilor străini, este slujba Ministerului de Interne să decidă dacă acestora ar trebui să li se permită sau nu să intre în Bulgaria.

Alte grupări religioase, printre care și autoritatea Marelui Muftiu – liderul spiritual al musulmanilor din Bulgaria – și Biserica Ortodoxă Bulgară, au criticat versiunea inițială a legii pentru faptul că încerca să resolve o problemă de securitate națională legiferând aspecte de ordin religios. Biserica Ortodoxă și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la încălcarea, prin această lege, a separării dintre biserică și stat.

Tsvetenov a spus că varianta rescrisă a amendamentelor va fi rediscutată în Parlament până la sfârșitul programului zilei de 16 noiembrie. O dată pentru dezbatere și vot nu a fost încă făcută publică.

Sursa: sofiaglobe.com