Bisericile din Nigeria protesteaza impotriva violentei ciobanilor fulani fata de crestini

Pe 25 aprilie a.c., Asociatia Crestina a Nigeriei a facut un apel ca doua duminici la rand, respectiv pe 29 aprilie si pe 6 mai, credinciosii din toate bisericile sa participe la manifestarile de protest fata de crimele carora le-au cazut victime zeci de crestini, inclusiv doi preoti romano-catolici. Protestele au coincis cu cele trei zile de post si rugaciune initiate de comunitatile evanghelice pentru eliberarea adolescentei crestine Leah Sharibu si a celorlalte tinere Chibok rapite de teroristii musulmani Boko Haram.

Strigand ”Destul e destul!” si ”Gata cu varsarea de sange!”, crestinii au cerut presedintelui nigerian sa faca o prioritate din eliberarea elevelor Chibock si sa restabileasca legea si ordinea in tara. Proteste ample au avut loc in statele Benin, Benue, Ekiti, Kaduna, Lagos, Rivers, Oyo, Osun si Plateau, precum si in capitala federala Abuja. In zonele mai putin sigure pentru crestini, acestia s-au intalnit in cladirile bisericilor pentru rugaciune. De asemenea, unele comunitati au reusit chiar sa organizeze marsuri de protest, iar in cazul unei biserici din statul Plateau, credinciosii au ingenuncheat in strada si s-au rugat.

Televiziunile au acordat o atentie speciala evenimentului din Biserica Catolica Sfantul Mihai din orasul Kaduna, unde o mie de cantareti, din diferite confesiuni crestine, au intonat imnuri si au purtat pancarte prin care cereau guvernului si rapitorilor eliberarea tinerei crestine Leah Sharibu.

Intr-o declaratie citita in timpul evenimentului, parintele Williams Kaura Abba a spus: ”Niciodata nu ne-am simtit mai in nesiguranta in natiunea noastra asa cum ne simtim acum. Daca nu ne ucide Boko Haram, teroristii fulani cu armele AK-47 iau viata fermierilor. Daca nu sunt banditii care isi tin victimele pentru o rascumparare, atunci guvernul foloseste autoritatea pentru a-i ucide si a-i alunga pe aderentii unei grupari religioase. Aceste atacuri trebuie sa inceteze si guvernul trebuie sa se asigure ca asta se va intampla foarte rapid. Este in crestere numarul cazurilor nepedepsite de rapire a fetitelor si de convertire fortata la islam”, a mai spus parintele Kaura Abba in declaratia sa din 29 aprilie.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice din Africa, din 2011 si pana in prezent, peste 60.000 de persoane au fost ucise in atacurile extremistilor musulmani fulani. In sudul statelor Kaduna, Plateau, Taraba si Benue, comunitati intregi au fost dislocate si ocupate de musulmanii fulani.

Presedintele nigerian Muhammadu Buhari s-a intalnit la Washington, pe 30 aprilie, cu presedintele american Donald Trump. Liderul de la Casa Alba i-a spus presedintelui Buhari:  ”Trebuie sa lucram foarte, foarte serios la aceasta problema a uciderii crestinilor in Nigeria, pentru ca nu putem permite sa se intample asa ceva”. Presedintele nigerian, primul lider din Africa sub-sahariana care il intalneste la Washington pe Donald Trump, i-a raspuns acestuia ca se fac eforturi pentru stoparea crimelor anticrestine din Nigeria. El a atribuit violentele tot mai intense faptului ca granitele sunt nesigure din cauza caderii regimului Gaddafi in Libia.

Sa continuam sa ii sustinem in rugaciune pe fratii nostri de credinta nigerieni, in special pe cei care traiesc in zonele cu populatie majoritar musulmana, din nordul si centrul tarii: sa ne rugam pentru protectia speciala a lui Dumnezeu asupra lor, pentru mangaierea sufleteasca si intarirea in credinta a celor indoliati, pentru vindecarea celor raniti si pentru purtarea Lui de grija in cazul  crestinilor ale caror case si recolte au fost distruse de extremistii musulmani.            

De asemenea, sa ne rugam ca guvernul nigerian sa reuseasca sa-i opreasca pe atacatori si sa asigure protectia bisericilor si comunitatilor crestine din zonele preponderent musulmane si de granita.