Autoritatile din Algeria au inchis alte doua biserici protestante

In ultimul weekend al lunii mai 2018, politistii algerieni au pus sigiliul pe usile a doua biserici din nord-estul provinciei Kabylie. Una din bisericile apartinand comunitatii protestante EPA se afla la circa doua sute km de capitala Alger, in regiunea Bejaia din districtul Tazmalt si era frecventata saptamanal de peste doua sute de credinciosi. ”Ordinul de inchidere a bisericii a fost neasteptat”, a declarat pentru World Watch Monitor, sub protectia anonimatului, unul din liderii bisericii. ”Ofiterii au venit vineri dimineata. Pur si simplu au sigilat intrarea principala fara sa ne fi dat anterior un avertisment, ca in cazul altor biserici afiliate EPA”, a spus pastorul. Mai mult, crestinilor nu le-a fost data nici o explicatie referitoare la motivele care au dus la inchiderea bisericii lor. Pe 28 mai, cativa dintre liderii bisericii au mers la sectia de politie pentru a solicita redeschiderea locasului de cult, dar au fost trimisi mai departe la prefectul districtului Bejaia, cel care a ordonat inchiderea bisericii.

A doua biserica inchisa la sfarsitul lunii mai 2018 este biserica protestanta din orasul Maatkas, situata la circa o suta km est de capitala Alger. Si in acest caz ordinul de inchidere a fost dat de prefectul districtului Tizi-Ouzou. Biserica din Maatkas nu este afiliata comunitatii protestante algeriene si este frecventata saptamanal de circa 60 de credinciosi. Unul din liderii acestei biserici a declarat, de asemenea sub protectia anonimatului, ca inchiderea locasului de cult nu este justificata. El a spus ca a fost sunat de un ofiter de politie care l-a instiintat ca a primit ordinul sa-i inchida biserica. Pe 26 mai, cativa ofiteri de politie au sigilat intrarea principala a bisericii si le-au ordonat liderilor crestini sa nu o deschida pana la noi ordine.

In ultimul timp, guvernul algerian a fost criticat din cauza faptului ca discrimineaza minoritatea crestina. Bisericile si crestinii din aceasta tara sunt supusi unor presiuni tot mai intense care confirma existenta unei campanii coordonate a guvernului impotriva bisericilor. In luna aprilie a.c., trei pastori din Algeria au vizitat Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Franta pentru a cere liderilor acestor tari sa faca presiuni asupra guvernului algerian si sa-l determine sa inceteze a-i mai persecuta pe crestini.

Din cele 41 de milioane de locuitori ai Algeriei, crestinii formeaza doar 0,2 la suta, restul sunt musulmani. Pe lista Open Doors 2018 a tarilor ostile crestinismului, Algeria ocupa locul 42 din 50.

Sa ii sustinem in rugaciune pe fratii nostri de credinta algerieni care, iata, nu mai au unde se intalni public la rugaciune, studiu biblic si vestirea Evangheliei. Sa ne rugam ca Duhul Sfant sa le dea pace in inima, sa ii intareasca in credinta, sa ii ajute sa se cerceteze si sa creasca din punct de vedere spiritual si sa primeasca intelepciune pentru a sti ce au de facut in continuare atat in viata privata cat si in comunitatea lor.

Sursa: worldwatchmonitor.org