Asia Bibi este achitată de pedeapsa cu moartea

Curtea de Justiție pakistaneză a respins condamnarea la moarte a unei femei creștine acuzate de blasfemie, un caz care a divizat națiunea.

Asia Bibi a fost condamnată în 2010 dupa ce a fost acuzată că l-a insultat pe profetul Mohamed într-o ceartă cu vecinii ei.

Ea și-a susținut mereu nevinovăția, dar și-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor opt ani în arest în izolare.

În prezent au loc demonstrații împotriva verdictului în Karachi, Lahore, Peshawar și Multan, unde s-au raportat conflicte cu poliția.

Judecătorul suprem Saqib Nisar, care a citit verdictul, a spus că Asia Bibi poate să iasă liberă imediat din închisoare în Sheikupura, lângă Lahore, dacă nu este solicitată pentru vreun alt caz.

Ea nu a fost de față în sala de judecată pentru a auzi verdictul, dar a reacționat la acesta din închisoare cu o aparentă neîncredere.

„Nu-mi vine să cred ca aud, o să ies afară acum? O să-mi dea drumul, pe bune?”, o citează agenția AFP news, care a contactat-o prin telefon.

De ce a fost acuzată Asia Bibi?

Procesul a pornit de la o ceartă pe care Asia Bibi, al cărei nume complet este Asia Noreen, l-a avut cu un grup de femei în iunie 2009.

Ele culegeau fructe când a izbucnit o ceartă cu privire la o galeată cu apă. Femeile au spus că pentru că Asia Bibi a folosit o ceașcă, ele nu mai pot să o atingă, pentru că credința ei o făcea necurată.

Procurorii au susținut că în cearta care a urmat, femeile i-au spus Asiei Bibi că ar trebui să se convertească la Islam și ca ea a făcut ca răspuns trei comentarii jignitoare la adresa profetului Mohamed.

Mai tarziu, ea a fost bătuta acasă la ea, timp în care acuzatorii ei spun că ea a declarat că este vinovată de blasfemie. Ea a fost arestată după o investigație a poliției.

Curtea și-a transmis verdictul repede, fără îndoială fiind conștientă de sensibilitatea cazului și de pericolul unei reacții violente la acesta.

Avocatul Asiei Bibi, flancat de aproape de un polițist i-a spus lui Secunder Kermani, de la BBC News, aflat la Islamabad, că se bucură de verdict, dar că îi este teamă pentru siguranța sa și a clientei sale.

Chiar și după ce este eliberată, amintirea cazului ei va rămâne. La puțin timp după condamnarea ei, un politician prolific, guvernatorul Punjabului, Salman Taseer, a fost ucis pentru că o susținuse și pentru că susținuse ca legile blesfemiei să fie schimbate.

Ucigașul,  Mumtaz Qadri, a fost executat, dar a devenit un erou-zeu, având un templu mare dedicat lui la periferia orașului  Islamabad.

Susținătorii lui au creat de asemenea un partid politic, făcând campanie pentru a păstra legile blasfemiei, campanie care a strâns aproape 2 milioane de voturi în elegerile generale din acest an.

Ce este blasfemia în Pakistan?

Legile puse în vigoare de Rajul britanic în 1860 interziceau perturbarea unei adunări religioase, călcarea pe terenuri de îngropare, ofensarea credințelor religioase sau distrugerea sau profanarea intenționată a unui loc sau obiect de închinare, infracțiuni ce puteau fi pedepsite cu până la 10 ani de închisoare.

Alte clauze au fost adăugate în anii 1980 de conducătorul militar al Pakistanului, generalul Zia ul-Haq:

1980 – până la 3 ani de închisoare pentru remarci batjocoritoare împotriva personajelor islamice

1982 – închisoare pe viață pentru profanarea voită a Coranului

1986 – moartea sau închisoarea pe viață pentru blasfemie împotriva profetului Mohamed

Ce a declarat Curtea Supremă?

Judecătorii au afirmat că acuzatorii „nu au reușit să-și susțină cazul împotriva oricărei îndoieli”. Cazul a fost bazat pe dovezi nefondate, au mai spus ei, și nu s-au îndeplinit procedurile standard. Așa-numita confesiune a acuzatei a fost făcută în fața unei mulțimi „care o amenința că o omoară”.

Ordonanța judecătorească a făcut foarte mult apel la Coran și istoria islamică. Ea s-a încheiat cu un citat din Hadith, culegerea zicerilor profetului Mohamed, care cere ca cei care nu sunt musulmani să fie tratați cu bunătate.

De ce este acest caz atât de controversat?

Islamul este religia națională a Pakistanului și stă la baza sistemului său legal. Sprijinul public pentru legile stricte ale blasfemiei este foarte puternic.

Anumiți politicieni au susținut deseori pedepse severe, în parte pentru a-și aduna susținători.

Dar criticii spun că legile au fost folosite deseori pentru ca oamenii să se răzbune în dispute personale și că condamnările se bazează pe dovezi slabe.

Marea majoritate a celor condamnați sunt musulmani sau membrii ai comunității Ahmadi, dar din 1990, mulți creștini au fost condamnați. Ei constituie doar 1,6% din populație.

Comunitatea creștină a fost ținta a numeroase atacuri în ultimii ani, lăsându-i pe mulți să se simtă vulnerabili într-un climat de intoleranță.

Multe dintre atacuri sunt motivate de cazurile de blasfemie, dar altele au venit ca reacție la războiul condus de SUA în Afganistan.

Nimeni nu a fost executat vreodată pe baza acestor legi, dar unii oameni care au fost acuzați de această ofensă au fost linșați sau uciși.

Asia Bibi, care s-a născut în 1971 și are patru copii, a fost prima femeie care a fost condamnată la moarte pe baza acestor legi.

La nivel internațional, condamnarea ei a fost dezaprobată, fiind considerată o încălcare a drepturilor omului.

Ce se va întâmpla acum?

Există temeri că ar putea exista o reacție violentă ca urmare a achitării ei.

La fel ca în cazul celorlalte procese și apeluri ale sale, mulțimi mari s-au adunat în afara Curții în Islamabad miercuri, cerând susținerea condamnării și executarea ei.

Ei i s-a oferit azil de către mai multe țări și se așteaptă ca ea să părăsească țara.

Fiica ei, Eisham Ashiq, le spusese înainte celor de la agenția de știri AFP că, în cazul în care mama ei va fi eliberată, „o voi îmbrățișa și voi plânge la întâlnirea cu ea și Îi voi mulțumi lui Dumnezeu că a eliberat-o.”

Dar familia spune că s-au temut pentru siguranța lor și că foarte probabil vor trebui să părăsească Pakistanul.

Surse: bbc.com, persecution.org