Armata Birmaniei a bombardat o scoala de misiune a etnicilor kachin

Organizatia Solidaritatea Crestina Internationala informeaza ca sambata, 12 mai a.c., la ora 11 dimineata, bombardierele armatei birmaneze au distrus cladirile apartinand Scolii Baptiste de Misiune din satul Bawmwang, din nordul statului Kachin. Atacul a avut loc in timp ce satenii se aflau la munca in fermele lor. Cele doua etaje ale cladirii de lemn, care erau folosite de misionarii baptisti americani ca birou si cabinet medical, au fost distruse.

In ultimii ani, armata birmaneza si-a intetit ofensiva impotriva Armatei pentru Independenta Kachin, in nordul tarii, in regiunile locuite de etnicii majoritar crestini. Atacurile insa nu sunt doar impotriva pozitiilor rebelilor, ci si impotriva asezarilor civile, inclusiv impotriva centrelor religioase. Campusul crestin distrus pe 12 mai se afla la peste 16 km de Batalionul 7 al Armatei pentru Independenta Kachin, ceea ce demonstreaza ca armata birmaneza ii are in vizor si pe civili, in special dupa vizita in tara a reprezentantului ONU, la sfarsitul lunii aprilie a.c.

Hkun Htoi Layang, de la Fundatia pentru Ajutorarea etnicilor Kachin, a declarat: ”Este revoltator ca armata Birmaniei a tintit o scoala de misiune a baptistilor Kachin. Suntem foarte ingrijorati ca armata birmaneza ataca tot mai multi civili pe teritoriul statului Kachin si ca lucrul acesta nu este pedepsit”.

La randul sau, directorul executiv al organizatiei Solidaritatea Crestina Internationala, Mervyn Thomas, a declarat: ”Suntem profund ingrijorati de recentele escaladari ale atacurilor armatei birmaneze impotriva civililor din statul Kachin. Cerem ca guvernul si armata Birmaniei sa inceteze de urgenta aceasta ofensiva si sa inceapa un real dialog politic cu gruparile etnice, printre care si Kachin. Cerem comunitatii internationale sa condamne bombardarea centrelor religioase si educationale si sa faca presiuni asupra guvernului Birmaniei pentru a permite accesul umanitar neingradit in toate zonele din statele Shan si Kachin. Mai mult, cerem ca Natiunile Unite sa ia de urgenta masuri pentru anularea impunitatii armatei birmaneze”, a mai spus Mervy Thomas de la Solidaritatea Crestina Internationala.

Peste o suta de mii de crestini au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele si sa ia drumul pribegiei in Birmania din cauza luptelor si a credintei lor in Isus Hristos. Birmania sau Myanmar este o tara predominant budista si ocupa locul 24 din 50 pe lista Open Doors 2018 a statelor ostile crestinismului.

Sa ne rugam ca fratii nostri de credinta din Birmania sa fie protejati de Dumnezeu, sa fie intariti in credinta si sa aiba in continuare curajul de a predica Evanghelia iertarii, iubirii si pacii lui Isus Hristos, chiar daca zi de zi viata lor este in pericol.

Surse: csw.org, opendoorsusa.org