5 lucruri despre viața în Coreea de Nord, țara de coșmar

În contextul întâlnirii dintre președintele Donald Trump și Kim Jong-un din Coreea de Nord, iată cinci lucruri pe care ar trebui să le cunoaștem despre viața în Coreea de Nord.

  • Oamenii din Coreea de Nord sunt forțați să li se închine ca unor dumnezei lui Kim Jong-un, tatălui și bunicului său.

Coreea de Nord este guvernată de trei generații de aceeași familie. Portretele lor atârnă în toate casele și școlile, și oamenii se pleacă în reverență în fața unor statui sau imagini care îi înfățișează pe aceștia. Se crede că ei sunt entități atotputernice care călăuzesc Coreea de Nord.

John Choi, un creștin nord-coreean care trăiește acum în Regatul Unit spune: „Există între 30.000 și 50.000 de monumente în Coreea de Nord în cinstea familiei Kim. Unele mari, altele mici, dar toate sunt importante.

Copiii sunt învățați că Kim Il-sung (bunicul lui Kim Jong-un și fondatorul Coreei de Nord moderne) a putut să prindă un curcubeu dublu în mâna sa datorită ‘puterilor sale mărețe’.

În conformitate cu o legendă nord-coreeană, fiul său, Kim Jong-il (tatăl lui Kim Jong-un) s-a născut pe muntele mitic și locul de naștere al Coreei, muntele Paekdu. De fapt, locul său de naștere a fost Vyatskoye, în Rusia.

Totul în Coreea de Nord se învârte în jurul familiei Kim. La grădiniță educatorii se rugau liderilor la masa de prânz. Trebuia să le mulțumim lor pentru ‘pâinea cea de toate zilele’. Acum îmi dau seama că ei furaseră această rugăciune din rugăciunea ‘Tatăl nostru’.”

Creștinii sunt considerați inamici ai statului pentru că ei cred într-o putere mai mare decât cea a familiei Kim – Isus. Ei trebuie să-și țină credința în secret. Dacă sunt descoperiți, ei suferă închisoarea, tortura și chiar moartea.

  • Oamenii de rând din Coreea de Nord sunt lihniți de foame.

În fiecare an au loc dezastre naturale, cu secete în sezoanele uscate și inundații și alunecări de teren în sezoanele ploioase. Recoltele sunt sărace. Coreea de Nord are ca prioritate armata în distribuirea hranei și a resurselor, asta însemnând că oamenii de rând sunt deseori lăsați să flămânzească.

Creștinii nord-coreeni aleg să-și împartă puținele resurse pe care le au cu cei care au și mai puțin. Un lucrător chinez care a fost implicat în misiuni printre nord-coreeni spune: „La apogeul foametei, un lider s-a simțit chemat să reintroducă conceptul de ‘orez sfânt’, o practică prin care orezul este pus deoparte pentru a fi folosit în împărăția lui Dumnezeu. De atunci, acești creștini nu consumă toată hrana pe care o primesc de la noi. Ei păstrează ceva pentru a le da celor care au și mai puțin decât ei.”

Există 60.000 de creștini în secret în Coreea de Nord care depind de misiunea Open Doors pentru a introduce ilegal hrană, medicamente și haine pentru a-i ajuta să supraviețuiască.

  • Fiecare aspect al vieții în Coreea de Nord este controlat de stat.

Asta include unde locuiești, unde poți să te duci, profesia ta, dacă o să mănânci și chiar ce gândești. Oamenii din Coreea de Nord sunt supravegheați încontinuu, iar autoritățile caută mereu să vadă dacă a intervenit ceva ce ar putea pune în pericol regimul aflat la conducere.

Există un sistem de supraveghere pe cartiere numit Inminban, și fiecare cetățean nord-coreean este parte a unei unități locale. Liderul de unitate va scrie rapoarte despre fiecare membru, punând întrebări despre cine le-a vizitat casele, vreo absență, dacă au participat la muncă voluntară și chiar dacă își curăță portretele liderilor țării de pe pereți.

În ciuda riscurilor enorme și a supravegherii vigilente cu care au de-a face, Open Doors estimează că există 300.000 de creștini curajoși în Coreea de Nord. Ei Îl urmează pe Isus în secret, fără să le spună nici măcar propriilor copii despre credința lor, de teama descoperirii. Dacă sunt descoperiți, ei sunt închiși și chiar omorâți.

Una dintre metodele prin care organizația Open Doors îi poate sprijini pe credincioșii din Coreea de Nord este prin transmiterea de programe radio creștine în timpul nopții. Aceste programe îi ajută să învețe mai multe despre credința lor și le aduc încurajare, amintindu-le că nu sunt singuri sau uitați.

  • Coreea de Nord încarcerează mii de oameni în lagăre de muncă forțată comparabile cu lagărele de concentrare din Al Doilea Război Mondial.

Open Doors estimează că există între 50.000 și 70.000 de creștini închiși în aceste lagăre, doar pentru simplul fapt că au îndrăznit să creadă într-o autoritate mai mare decât familia Kim – Isus.

Hea Woo este o femeie creștină care a fost închisă în Coreea de Nord. Când a ajuns în închisorea lagărului unde a fost ținută, era un semn pe care scria „Nu încerca să scapi, vei fi omorât.” Ea spune: „Gardienii erau nemiloși. Mă loveau și mă băteau cu ciomege. Creștinii sunt uneori omorâți sau închiși pentru restul vieții în lagăre de concentrare.

Sunt mereu oameni care mor. Moartea era parte a vieții noastre de zi cu zi. Trupurile erau de obicei arse și gardienii le împrăștiau cenușa pe cărare. În fiecare zi noi mergeam pe acea cărare și mereu mă gândeam că într-o zi alți prizonieri o să calce peste mine.”

Și totuși, chiar și în acele lagăre de muncă care sunt ca iadul pe pământ, Dumnezeu lucrează. Hea Woo spune: „Dumnezeu m-a ajutat să supraviețuiesc. Chiar mai mult: El mi-a dat dorința să le spun Evanghelia celorlalți prizonieri! El mi-a arătat pe cine să abordez. Dumnezeu m-a folosit să aduc cinci oameni la credință. Ne întâlneam împreună departe de ochii gardienilor. Deseori la toaletă. Acolo țineam mici slujbe. Îi învățam versete din Biblie și niște cântece, pe care le cântam aproape imperceptibil.”

Din fericire, Hea Woo a fost eliberată și a reușit să scape din Coreea de Nord. Ea locuiește acum în Coreea de Sud.

  • Poți să aduci o schimbare în viețile creștinilor persecutați din Coreea de Nord.

Poate că sună imposibil. Sunt la mii de kilometri distanță, blocați într-o țară care pare un coșmar, confruntându-se cu probleme pe care doar ni le putem imagina. Dar tu poți să aduci o schimbare în viețile fraților și surorilor noastre din Coreea de Nord astăzi.

Poți să stai alături de ei în rugăciune, știind că nu există niciun loc prea întunecat sau prea periculos în care să nu ajungă mâna lui Dumnezeu. Poți să te asiguri că alții știu ce se întâmplă în Coreea de Nord .

Și, în mod incredibil, poți să aduci hrană, medicamente și Biblii în mâinile unui creștin nord-coreean, prin lucrătorii secreți ai organizației Open Doors. Ar trebui să fie imposibil, dar ei țin în viață 60.000 de creștini în secret introducând ilegal hrană în țara lor.

În aceste zile în care Coreea de Nord continuă să fie pe prima pagină a multor publicații, fiți alături de oamenii din această țară prin rugăciune și fapte, și să știți că frații și surorile noastre de acolo se roagă pentru voi. Recent am primit un mesaj de la un creștin secret din Coreea de Nord care a spus: „Transmitem mulțumiri speciale lucrătorilor și creștinilor din bisericile din străinătate care ne susțin cu brațele lor iubitoare. Liderii bisericii noastre subterane din Coreea de Nord se roagă pentru voi pentru ca Dumnezeu să-și toarne binecuvântările și harul Său peste voi.”

Sursa: opendoorsuk.org